napelem inverter
Lakásfelújítás

Napelem inverter vélemények – Melyik a legjobb választás?

Valószínűleg már több helyről is érkezett ajánlat, amikor az inverterek kiválasztásán gondolkodtunk, és az is biztos, hogy minden vállalkozás a saját inverterét tartja majd a befutónak. Hogyan döntsük el, hogy számunkra melyik lehet a legjobb? Ennek csak úgy járhatunk a végére, ha mi magunk is alaposan ismerjük a termékeket, illetve, elolvassuk mások véleményét is. A fogyasztói vélemények segíthetnek a végső döntésben és emellett biztosak lehetünk abban, hogy elfogulatlan információk birtokába jutunk.

Mielőtt azonban rátérnénk a leggyakrabban választott inverterekre, nézzük meg, hogy mi is az az inverter?

Az inverteren áthalad, a napelem által megtermelt összes energia. A rendszer szívének is nevezik, hiszen, ha ez meghibásodik, akkor a rendszer egyáltalán nem tud energiát termelni. Nagyon fontos biztonsági szempontból is, hiszen szigetelés elleni védelmet is biztosít. Nem véletlen számít gyakori kérdésnek, hogy melyik a legjobb napelem inverter. Élettartama általában 5 és 15 év közé tehető, de fontos, hogy egyáltalán ne spóroljunk ezen az elemen.  Családi házaknál javasolt a háromfázisú inverter beszerzése, amely elegendő energiát biztosít a melegvíz termeléshez, a fűtéshez és az egyéb áramforrásokhoz is.

Vásárlói vélemények szerint is, ezek a legjobb inverterek

A SolarEdge piacvezető márkának számít az okos termékek között, hiszen a belső védelme kiemelkedő. A klasszikus inverter funkció mellett egy teljes optimalizáló rendszert tartalmaz, így képes panelenként a teljesítmény ellenőrzésre. Árnyékolás esetén, csak az adott panel teljesítménye fog csökkenni, de nem fogja befolyásolni a többi panel működését, így rendszerünk hibátlanul fog működni. Vegyes tájolás esetén is bátran alkalmazható, hiszen biztosítani fogja a megfelelő mennyiségű energiát. Jelenleg 12 év garanciát adnak rá, ami szintén igen jónak számít. Árban egy magasabb kategóriát képvisel, de az évek során vissza fogja hozni az árát kiemelkedő teljesítménye miatt.

A Fronius Magyarországon is kiváló szervizhálózattal rendelkezik, így gond esetén azonnali segítséget kaphatunk és a csere berendezéseket is gyorsan megkaphatjuk. Alapvetően 5 év garanciát adnak rá, de ez kibővíthető akár 20 évre is. Többféle teljesítményű Fronius termék közül választhatunk, így mindenki megtalálja azt az eszközt, amely a saját igényeinek tökéletesen megfelelő.

Egy ismertebb márka, a Huawei, is gyárt már invertereket és ha már vásároltunk okostelefont, akkor tudhatjuk, hogy egy megbízható márkáról van szó. A gyors fejlődésre képes gyártó, mára már ezt a piacot is gond nélkül meghódította. Rendkívüli pontossággal gyártják termékeiket, ezért ebben biztosan nem fogunk csalódni. Csak olyan helyre érdemes telepíteni, amely nem túl árnyékos és egyszerre 2-3 tetősíkot használunk csak fel telepítéskor. Amennyiben ezek a feltételek adottak, akkor nagyon jó választás lehet.

Fotó: Pixabay

A rovat további cikkei